Zoë de zachte zeemeermin – Gratis breipatroon

Lap… het is zover.  Hij heeft een lief!  Niet onze kleinste, maar onze haai 🙂 . Zoë de zeemeermin kroop vorige week uit mijn breitas.  Een eenvoudig patroon in super zachte wol en met hier een daar ‘een blinkske’. Very girly 😉 !zeemeermin

AFMETINGEN

De lengte van de zeemeermin (inclusief schelpenrand, maar zonder staart) is 107 cm, de breedte is 55 cm.  Prima voor zeemeerminnen van 4 tot 10 jaar.

NODIG

AAN DE SLAG

Proeflapje

10 x 10 cm = 10 steken x 14 naalden gebreid in jersey met 1 draad Neige en 1 draad Diamant samen en naalden nr. 10.  Gebruik dikkere of dunnere naalden indien nodig.

Buik

 • Zet met naalden nr. 10 40 steken op met 4 draden Diamant (hierop kan je later makkelijker je sierrand haken) en schakel dan over op 1 draad Neige en 1 draad Diamant en brei in jersey startende met een rechtse naald.
 • Meerder 3×1 steek in elke 8ste rij.
 • Brei verder jersey tot rij 70.
 • Minder vanaf rij 71 als volgt : 5x 1, 2×2 steken en 1×1 steek aan elke kant in elke 6de rij = 26 steken.
 • Brei nog 4 extra rijen zonder minderingen en schakel dan over naar 4 draden Diamant en naalden nr. 8 met 1 rij rechts.
 • Brei 1 naald rib 2/2 startende met 2 steken averechts (dit is de achterkant van het werk).
 • Meerder vervolgens 5x in elke ribbel (met rechtse steken aan de voorzijde van het werk) in de 4de rij en 1x in elke ribbel van de 6de rij.  Dit doe je door telkens aan het begin en het einde van de rechtse ribbel een gedraaide meerdering toe te voegen.  De averechtse ribbels blijven dus tot op het einde van de staart steeds maar 2 steken tellen, enkel de rechtse ribbels ‘waaieren uit’.
 • Je hebt nu 110 steken waarvan je de middelste 3 steken afzet.  Vervolgens brei je de punten van de staart door de steken te breien zoals ze zich voordoen, maar in elke naald aan de binnenzijde 3 steken af te zetten en aan de buitenzijde 2 steken samen te breien (=1 steek te minderen) tot je geen steken meer over hebt.
 • Herhaal in spiegelbeeld voor de andere zijde van de staart.

Rug

 • Zet met naalden nr. 10 2 x 20 steken op met 4 draden Diamant en schakel dan over naar 1 draad Diamant en 1 draad Neige.
 • Meerder aan de buitenzijde van beide panden 3×1 steek in elke 8ste rij.
 • Brei verder jersey tot rij 50 en brei vanaf dan de 2 panden samen tot rij 70.
 • Minder vanaf rij 71 als volgt : 5x 1, 2×2 steken en 1×1 steek aan elke kant in elke 6de rij = 26 steken.
 • Brei nog 3 extra rijen zonder minderingen en kant alle steken af.

Zeester en nautilus schelp

 • Het patroon van de zeester en de nautilus schelp vond ik hier.
 • Haak ze met 4 draden Diamant en haaknaald nr. 8.
 • Ter afwerking haakte ik een halve vaste om de punten van de zeester en de draaiingen in de schelp in de verf te zetten.

Afwerking

 • Naai de zijkant van de panden aan elkaar en sluit de naad met de staartvin.
 • Stop alle draadjes in.
 • Plooi de onderrand van de staart om en zet met kleine
  naadsteekjes vast zodat je de ‘kartels’ van de afgezette steken niet meer ziet aan de voorzijde.
 • Haak de schelpenrand bovenaan met 3 draden Diamant en haaknaald nr. 6.  Start met 3 stokjes,*1 vaste in de tweede lus van je opzet, 6 stokjes* en herhaal * *.  Eindig met 3 stokjes.
 • Naai de zeester en schelp op de buik van de zeemeermin en laat eventueel een klein stukje open zodat het een zakje vormt voor ‘geheimpjes’ of zakdoekjes van snif-snif-snotterende meerminnen… Die onmogelijke liefdeshistories toch hé ;).

En hups, de zeemeermin in klaar om de Schelde over te zwemmen, naar een lieve kleine prinses 🙂 .

Waarom deze wol?  Omdat Neige echt super-mega-fantastisch zacht is en het Diamant garen er wat extra dikte en glans aan geeft zodat het een echt winters dekentje is. Bovendien zorgt het harige effect van de Neige ervoor dat je de steken en dus ook de meer- en minderingen niet ziet en je een mooi egaal ‘zeemeerinnenvelletje’ krijgt met een tikje glans.  En deze wolcombinatie is ook zeer vergevend: foutjes zie je niet.  Maar je rijen dus ook niet… een stekenmarkeerder is dus best handig.

 

 

 

Comments

 1. Gerardine de Jager says

  Ik zou zo graag een zeemeermindekentje breien voor mijn kleindochter. Ik zie er zou een beginners dekentje komen? Is die er al?

 2. liesbet says

  Wat een supermooi patroon! Ik ben een beginnend breister en alles is me niet zo duidelijk. mag ik je even wat vraagjes stellen?
  •Meerder 3×1 steek in elke 8ste rij. Waar moet je precies meerderen? begin, midden en einde?
  •Minder vanaf rij 71 als volgt : 5x 1, 2×2 steken en 1×1 steek aan elke kant in elke 6de rij = 26 steken. Hoe lees ik dat precies? 5×1 is dat 5 keer 2 samenbreien. En 2×2?
  Alvast bedankt!
  liesbet

  • says

   Dag Liesbet,
   Sorry voor de late reply! Fijn dat je de zeemeermin wil maken!
   In elke 8ste rij betekent dat je in de 8ste, 16de en 24ste rij aan elke kant van je breiwerk 1 steek extra breit (bvb 2 steken in dezelfde steek breien of 1 steek extra breien in de lus tussen 2 steken in).
   Bij het minderen gaat dat net hetzelfde. Je breit dus 5x de 2 eerste en de 2 laatste steken samen zodat je 5×1 steek aan beide kanten hebt geminderd. Als je 2 x 2 steken moet minderen, dan kan je 2x 2 steken samenbreien aan het begin en het einde van de naald en dat herhaal je nogmaals in de 6de rij die erop volgt. Ik hoop dat het je zo duidelijk is.
   Veel succes!
   Bea

 3. w mathys & g van looy says

  hallo mijn vriendin heeft nu de zeemeermine staart af en wil nu voor onze zoon en haai staart breien heb je daar ook en patroon van met dan w mathys

 4. Peggy says

  Hallo wil deze ook gaan breien als kerstkadootje voor men vriendin haar drie dochters maar hoeveel wol heb je nodig als je maar 1 soort gaat gebruiken? Garen is voor NLD 4 a5
  Alvast bedankt

  • says

   Dag Peggy, de staart is met 1 draad gebreid, maar het lichaam met 2 draden. Als je overal 1 draad gebruikt, ga je een kleiner lichaam krijgen. Wanneer je de staart met 1 draad breit en het lichaam met dubbele draad, dan heb je ruim 1500 meter garen nodig. Succes!

 5. Mieke says

  Ik ben de zeemeermin aan het breien. Een vraagje in elke 8e rij meerderen. Moet dat dan 3 x omdat er staat 8….16…..24 steeds rij. Tot hoeveel aantal steken moet je komen.

 6. Van Avermaet Christine. says

  Zo tof. Ik heb de zeemeermin gebreid. Ik zou zo graag een breipattoon krijgen voor een haaideken voor mijn kleinzoon. Kan je me helpen?

 7. Marleen Van Herck says

  Hei, liesbeth ik versta niet goed de uitleg van de rugpand, dat je op de 50 ste rij moet samen breien, ik zou 2 maal de voorkant breien behalve de staart en deze dan aan elkaar naaien, hoe zie ik het verkeerd, alvast bedankt, Marleen

  • says

   Dag Marleen, fijn dat je de zeemeermin breit! Je kan inderdaad 2x het voorpand breien, maar dan is de staart net wat moeilijker om in te kruipen. Als je hem maakt zoals beschreven, dan trekt de kleine meid de staart over haar beentjes en duffelt ze zich verder lekker in met de rest van het deken. Ze hoeft dan niet van de bank te komen om het dekentje tot aan haar schouders te trekken.
   Veel succes ermee!
   Bea

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *