Gebakken kakkewiet met wormen

kakkewiet1Of we wat ‘didactisch materiaal’ konden maken voor de info avond over wormen en overdraagbare ziekten bij honden, vroeg onze geliefde tante en dierenarts.  In het kader van ‘hoe-vettiger-hoe-prettiger’ zei zoonlief meteen volmondig ‘JA’.  Dus bakten wij met zoutdeeg drie uit de kluiten gewassen kakkewieten met wormen, maar dit zoutdeeg leent zich natuurlijk ook prima voor wat ‘esthetischere’ projectjes!  En het stinkt niet 🙂 !

 

NODIG

  • 3 koppen witte bloem (geen ‘zelfrijzende’, dan krijg je olifantendrollen 🙂 !)
  • 1 kop keukenzout
  • 1 kop water
  • 1 theelepel olie
  • plakkaatverf
  • spuitbus doorschijnende vernis
  • ijzerdraad (zie tips)

potjes                oven1                
AAN DE SLAG

  • Meng de bloem en het zout in een kom en voeg de olie toe.
  • Indien je het deeg in de massa wil kleuren : voeg dan de plakkaatverf (veel! zie tips) al bij het water voor je dat bij de bloem giet.  Indien je geen verf gebruikt, kan je een beetje meer water toevoegen aan de bloem.
  • Kneed het deeg tot een stevige bal.  Als het korrelig en droog is, voeg dan nog wat water toe.  Als het te kleverig is, voeg dan nog wat bloem toe.
  • Het is nu klaar om je figuurtjes mee te maken.  Voor de kakkewieten gebruikte ik iets natter deeg dat ik in een plastic zak deed waar ik een puntje afknipte.  Zo is ‘drollen draaien’ in een wip geklaard en ‘net echt’ 😉 .  Voor de wormen rolden we slierten en bolletjes.kakkewiet3
  • Bak gedurende 1 tot 2 uur in een oven van 100° en langer indien nodig (hangt af van de dikte van je figuren!). Laat afkoelen in de oven.
  • Schilder en/of vernis je figuren.

TIPS

  • Wanneer je het deeg in de massa kleurt, is het belangrijk om echt stevig wat verf te gebruiken.  Onze kakkewieten waren mooi bruin toen ze de oven in gingen… en kwamen er als viezig mauve exemplaren terug uit 🙁 . Gezien de extreme zeldzaamheid van honden met deze kleur van kaka 🙂 , hebben we onze drollen dus nog een extra laagje verf gegeven.
  • Wanneer je ‘uitsteeksels’ creëert met het zoutdeeg, zoals onze gekleurde wormen, kan je deze best verstevigen door er een ijzerdraad door te steken. Anders zakken ze in mekaar tijdens het bakken.
  • Je kan dit deeg langere tijd in de koelkast bewaren in een afgesloten plastic zak.

Onze kakkewieten zijn te bewonderen bij Dier & Dorp in Bonheiden.  De welriekende 😉 info avond over wormen en overdraagbare ziekten bij honden gaat door op 18 mei om 19u in de dierenartsenpraktijk.
Allen daarheen!

 

 

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *