Eenvoudige vest in gerstekorrel

vest_vooraanzicht

Nog een heerlijk warme en toch stijlvolle vest nodig tegen de feestdagen?  Met dit eenvoudige patroon lukt je dat moeiteloos!

MATEN

S/M en L/XL

NODIG

PROEFLAPJE

 • 9 steken x 12 rijen gerstekorrel = 10 x 10 cm.  Gebruik indien nodig dikkere of dunnere breinaalden.  Let op : de afmetingen op de tekening zijn gemeten terwijl het breiwerk op een tafel ligt.  Wanneer je het vest draagt, gaat de zwaartekracht er zo zijn eigen gangetje mee en valt het rugpand langer.

AAN DE SLAG

afmetingenMouwen en panden

 • Zet 28 (32) steken op met naalden 8 en brei 30 (36) rijen rib 2/2. Minder in de laatste rij 6 (8) steken (brei bvb. de steken in 6 (8) averechtse ribbels samen), dwz. dat je nog 22 (24) steken overhoudt op je naald.
 • Schakel over op naalden 12 en zet 12 (14) steken bij op je naald.
 • Brei vanaf nu in gerstekorrel en zet aan het einde van de eerste rij nogmaals 12 (14) steken bij op aan de andere kant van je mouw, je hebt nu in totaal 46 (52) steken.
 • Brei 110 (110) naalden gerstekorrel.
 • Zet 12 (14) steken af en brei verder in gerstekorrel.  Zet in de volgende rij aan de andere zijde ook  12 (14) steken af.  Meerder nu vanuit de resterende steken met 6 (8) gedraaide meerderingen verdeeld over de resterende steken tot je 28 (32) steken hebt.
 • Brei met naalden 8 30 (36) rijen rib 2/2 en kant alle steken strak af.

Sjaalkraag

 • Zet met naalden nr. 12 16 (16) steken op en brei 14 (14) steken rechts en 2 (2) averechts. Brei in de volgende naald 2 steken rechts, 14 steken averechts en blijf deze 2 rijen steeds herhalen.
 • Kant na 144 (152) rijen alle steken af.

Afwerkingafwerking

 • Plooi het grote pand dubbel in de lengte en sluit de mouwnaden en de korte zijkanten (zie stippellijnen bij ‘1’ op tekening).
 • Plooi het vest nu in de breedte samen en duid het midden aan met een stekenmarkeevest_zijaanzichtrder of draadje in andere kleur (zie ‘2’ op de tekening).  Plooi ook de sjaalkraag in de lengte dubbel en leg het middelpunt tegen het midden van het vest.  Let op dat je de goede kant van beide naar boven legt en dat de zijde met de ‘ribbel’ aan de buitenkant ligt.  Deze ribbel zorgt ervoor dat je sjaalkraag mooi ‘valt’ rondom je hals.  Naai de sjaalkraag vanuit het midden vast aan één lange zijde van het vest met de matrassteek.  Het laatste stuk van de sjaalkraag komt voorbij de naad van de panden!  Naai vanuit het midden ook het andere deel van de sjaalkraag vast aan het vest.
 • Eventueel kan je deze vest blokken.

Veel breiplezier!

Comments

 1. Anita Nauta says

  O ziet er mooi uit! En eenvoudig – of vergis ik me…? Waar blijf je toch de tijd en inspiratie vandaan halen? Ik zet hem op mijn “verlanglijstje” 😉

  • koekjesenboekjes says

   Hey Annelies, deze wol komt van bij de Handwerkwinkel in Mechelen (OLVr.straat). Maar als je nogal ‘kriebelig’ bent aangelegd ;o), raad ik eerder Phil Light aan en die vind je bij Bollekewol in Mechelen (de vroegere Phildar winkel op de Tervuursesteenweg). Succes! xxx

 2. Katrijn Vande Riviere says

  Vraagje, bij het breien van de sjaalkraag… moet dit niet zijn: brei 14 (14) steken rechts en 2 (2) averechts. Brei in de volgende naald 2 steken rechts, 14 steken averechts (ipv 16 in jouw patroon)? Of heb ik het nu zo mis.

   • Katrijn Vande Riviere says

    Super dankjewel voor het mooie patroon. Ik ben er nu aan bezig. Wel met andere wol en het gerstekorrel gedeelte wat minder lang.

    Maar wat een leuk breiwerk!

  • says

   Dag Christina,
   Dat is 1 steek rechts, 1 steek averechts steeds herhalen. Bij een oneven aantal steken begin je in de volgende rij weer met 1 steek rechts en 1 steek averechts enz. Bij een even aantal steken begin je met een steek averechts en dan weer rechts enz. De bedoeling is dat de steken ‘geschrankt’ staan, dus steeds een averechtse steek boven een rechtste steek, die er dus aan beide zijden hetzelfde uitziet. Een duidelijke instructievideo vind je hier : http://www.garnstudio.com/video.php?id=20&lang=nl.
   Veel succes!

 3. says

  Hoi vraagje, bij de phil light moet je dan ook met 3 bollen wol tegelijk breien?
  Ik heb reeds de andere gemaakt en ik draag hem super veel.
  Echt merci voor het patroon

  • says

   Dag Patricia, ik vermoed dat je met Phil Light meer dan 3 draden zal nodig hebben. Het is belangrijk om het proeflapje te breien. Je hebt namelijk een stevig breiwerk nodig waar je bijna niet doorheen kan kijken voor dit vest, anders zakt ze erg snel uit. Veel succes ermee!

 4. Yvonne says

  Even een vraagje?
  Ik snap niet goed hoe ik de sjaalkraag aan het vest vast maak, wat is de goede kant, heb je misschien een detailfoto?

  Groetjes Yvonne

  • says

   Dag Yvonne, fijn dat je het vest maakt! De bedoeling is dat je je vest met de voorzijde naar boven op tafel legt. De kraag leg je met de goede kant naar onder er tegenaan en de zijkanten van de sjaal plooi je toe zodat hij past tegen je voorpanden (zie 2de tekening). Je kan alles best aan mekaar vastspelden of driegen en dan met de matrassteek (https://www.garnstudio.com/video.php?id=211&lang=nl) aan elkaar zetten. Bij het definitieve vastzetten begin je best vanuit het midden van het achterpand, maar als je goed gespeld of gedriegd hebt, hoeft dat niet persé. Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *