Mijn roman top-3tje van 2015…het blijkt net zo moeilijk samen te stellen als het K3tje van dit jaar. Want er zijn grote talenten die de show stelen, iets minder grote talenten die eigenlijk ook best de moeite zijn en veel misbaksels die gewoon niet mogen meedoen. En er zijn er vooral veel… die ik nog niet las. Maar, afgaande op het kiekenboebelen-gehalte van mijn bescheiden gelezen-stapel, stijgen deze romans er toch als tienduizend luchtballonnen bovenuit.
ALS JE HET LICHT NIET KUNT ZIEN – Anthony Doerr
Dit boek kaapte terecht de Pulitzerprijs weg dit jaar. Het kaapte namelijk ook menig uur van mijn nachtrust weg :).
Het verhaal speelt zich af in Saint-Malo tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je wordt in de wereld gezogen van Marie-Laure, een Frans, blind meisje dat zonder moeder opgroeit en met haar vader moet vluchten wanneer hij een belangrijk museumstuk in veiligheid moet brengen. Haar sympathieke dapperheid wordt zo direct en ongekunsteld verteld, dat je haar onmiddellijk in je hart sluit. Je zou haast denken dat de schrijver zelf blind is. Elk detail klopt.
De tweede verhaallijn volgt Werner, een Duitse weesjongen die in de Hitlerjugend verzeild geraakt en naar het front wordt gestuurd. Ook hem kun je haarscherp zien. Ook zijn keuzes – die eigenlijk geen keuzes zijn – kun je begrijpen.
Aan dit boek is tien jaar geschreven en dat lees je in elke zin. De personages zijn mensen van vlees en bloed die van een afschuwelijke situatie het beste proberen te maken. Ze blijven je bij met naam en toenaam.
DE NACHTEGAAL – Kristin Hannah
Ook de twee zussen uit dit boek blijven je lang bij. Vijfenzeventig jaar geleden, zou ik zeker in Vianne een goede vriendin kunnen vinden.
Vianne en Isabelle zijn zussen die hun moeder jong verloren en nadien door hun vader in de steek werden gelaten, iets wat ze beiden op hun eigen manier een plaats proberen te geven. Ze worden meegezogen in de oorlog en voeren elk hun eigen eenzame en geheime strijd. De dreiging en de onzekerheid van een leven in oorlogsgebied lees je in elke letter, ze kruipt onder je vel zoals de twee totaal verschillende personages in je hart binnensluipen. Dit is een verhaal van moed en moeilijke keuzes. Geen melodrama want het is erg puur en beeldend geschreven, maar net als bij het boek van Doerr, rolden er wel eens tranen bij deze lezer ;).
Dit boek won geheel terecht de GoodReads Best Historical Fiction Award.
ZOALS DE WIND WAAIT – Jodie Picoult
Dit boek katapulteert je naar de weidse vlaktes van Botswana. Je voelt de hitte, ruikt de aarde en de muggenolie, hoort de olifantenkudde op je afstommelen. Je bent op stap met Jenna, die probeert te achterhalen wat er met haar moeder Alice is gebeurd, die haar als peuter zomaar in de steek liet. Daarbij krijgt Jenna hulp van enkele kleurrijke figuren, zoals Serenity – een hilarisch medium op haar retour – en Virgil – een cynische detective die vroeger het politieonderzoek leidde. Het einde van dit verhaal overvalt je als de nacht in Afrika: struisvogelboebelen!
Het leuke aan dit boek is dat ook de verhaallijnen van sommige nevenpersonages werden uitgewerkt tot een prequel (over Alice – Larger than life) en een kortverhaal (over Serenity – Where there’s smoke). Voorlopig zijn deze helaas enkel als Engels ebook te verkrijgen.
Van dezelfde schrijfster is haar vorige boek ‘De verhalenvertelster‘ ook een aanrader. Het sluit aan bij het genre en tijdskader van bovenstaande romans van Doerr en Hanah. Picoult snijdt in haar laatste romans steeds controversiële thema’s aan en laat je die bekijken vanuit verschillende standpunten. Wie schenk je vergiffenis? En hoeveel?
Mijn eerste top-3 poging… werd dus ééntje met 6 boeken. Is het me vergeven :)?
Vera Van Renterghem zegt
Heerlijk om je commentaar te lezen. Het boek van Anthony Doerr las ik ook en het blijft nog lang nazinderen. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar de andere boeken. Dankjewel!
koekjesenboekjes zegt
Fijn om dat te lezen. Spring nu maar lekker op de bezemsteel met je metekindje ;o)!