De Bernadette die niet van je schouders glijdt

BernadetteFBJe kent het wel.  Je hebt je Bernadette aangetrokken tegen een ‘klein kouwke’ en daar loop je dan met je Bernadette, je handtas, je volle winkelkar en een kinderhandje door dat ‘klein kouwke’ … kou te lijden. Want je beminde Bernadette is van je schouders gegleden en flappert als een weerspannige terrier achter je aan 🙂 .
De gemiddelde Bernadette blijft prima hangen op schouders met de elegantie en symmetrie van een kostuumhanger.  Maar lijken de jouwe – net als de mijne – eerder op zo’n draadkapstokje van de wasserij dat al een keertje tussen de kleerkastdeuren heeft gezeten? Dan is deze ‘getweekte’ Bernadette zeker iets voor jou!

BernadetteNODIG

Maten S/M, L, XL :

8-9-10 bollen Phil Light (kleur givre)
2 bollen Phil Diamant (kleur glaçon)
breinaalden nr. 7 en 15 en een haaknaald nr. 10

Deze vest is gebreid als jas met 6 draden Phil Light en 1 draad Phil Diamant.  Wil je een dunnere vest die je ook binnen kan dragen, brei dan met minder draden.

TIP : Wil jij ander garen gebruiken voor je vest?  In deze post lees je hoe je het patroon herberekent.  Neem ook een kijkje bij de andere breipatronen op deze blog.  Er staan meerdere Bernadettes op in verschillende garens.

AAN DE SLAG

Proeflapje

 • 8 steken x 10 rijen met naalden nr. 15 en 7 draden = 10 x 10 cm

tekening.001Rugpand

 • Zet (met 6 draden Phil Light en 1 draad Phil Diamant) 40-44-48 steken op met naalden nr. 7 (zet vast op! Zo bekom je de mooie ‘bolling’ van de vest) en brei 4 rijen boordsteek (2 st. rechts, 2 st. averechts).
 • Brei vanaf nu met naalden nr. 15 32-38-38 naalden jersey.
 • Minder vervolgens aan beide zijden van het rugpand 5 x 1 steek in elke 4de naald (voor de mouwinzet).
 • Kant de resterende 30-34-38 steken af na de 52-58-58 ste naald.

Linker voorpand

 • Zet 20-22-24 steken op met naalden nr. 7 en brei 4 rijen boordsteek (2 st. rechts, 2 st. averechts).
 • Brei vanaf nu met naalden nr. 15 32-38-38 naalden jersey.
 • Minder aan de linker zijde van het zijpand 5 x 1 steek in elke 4de naald (voor de mouwinzet).
 • Kant in de 51-57-57ste naald 4-5-6 steken af aan de rechter zijde van het zijpand (voor de kraag).
 • Kant de resterende 11-12-14 steken af na de 52-58-58ste naald.

Rechter voorpand

 • Brei in spiegelbeeld van de linker voorpand.

Mouwen

 • Zet 28-30-32 steken op met naalden nr. 7 (ook strak opzetten!) en brei 4 rijen boordsteek (2 st. rechts, 2 st. averechts).
 • Brei vanaf nu met naalden nr. 15 in jersey 8-10-10 rijen en meerder aan beide zijden van het werk 1 steek.  Herhaal dit op de 16-20-20ste en op de 24-30-30ste rij.
 • Voer vanaf rij 34-38 volgende minderingen door aan beide zijden van de mouw : 1 x 5 steken, 1 x 4 steken, 2 x 2 steken.
 • Zet de resterende steken af in de volgende rij.

Afwerking

 • Naai de schoudernaden in elkaar (alle naden in matrassteek!) tot aan de steken die de kraagopening van het voorpand vormen.  Zorg er wel voor dat je de ‘tand’ die ontstaan is door de rij te keren mee vast naait zodat je als kraag een mooie doorloop hebt van de afgezetten steken van het voorpand op de 10 vrije afgezette steken van het achterpand.  Van zodra je de vest draagt, zal het voorpand uit zichzelf omkrullen zoals bij de gewone Bernadette, maar het zwaartepunt ligt met deze kraag en mouwinzet meer vooraan, zodat de vest niet van je schouders zal glijden.
  Chinees?  Kijk dan op de foto 🙂 .kraag
 • Naai de mouwen in de mouwsgaten.  Je zal zien dat schuine zijde van de mouw iets verder komt dan de eerste mindering in de voor- en achterpanden!
 • Naai voor- en achterpand en mouwen aan elkaar.

TIPS

 • Start de Phil Light bollen met de draad aan de buitenzijde van de bol, want anders zit je lang te ‘prutsen’ met het afwikkelen van het hartje van het kluwen!  Het is handig om de bollen in een grote mand of doos te leggen tijdens het breien, want als je ze op deze manier afwikkelt leiden ze echt wel een eigen leven, wat gegarandeerd interesse wekt bij kids en poezen 😉 .
 • Ondanks de ‘getweekte’ mouwinzet en kraag, blijft dit een prima patroon voor beginnende breisters.
 • Bernadette heeft een badje nodig?  Kwartiertje weken in een lauw sopje met Eucalan (niet uitspoelen).  Voorzichtig uitknijpen en uitspreiden op een handdoek.  Handdoek oprollen en het meeste vocht uit de vest drukken.  Vest in model brengen en vlak drogen op een droogrek (best met een handdoek onder het breiwerk zodat er geen ‘ribbeltjes’ in je vest drukken).
 • Wil je dit patroon graag in een kleinere maat breien?  Gebruik naalden nr. 12 ipv 15 en 4 draden Phil Light en 1 draad Phil Diamant (proeflapje : 9,5 steken x 11 rijen = 10 x 10 cm).  Of stuur een mail naar bea@koekjesenboekjes.be en ik help je het patroon aan te passen.

Comments

 1. Marleen De Wyn says

  hallo, dankjewel voor het gratis breipatroon voor de bernadette, maar waar vind ik de wol?..
  en ik denk dat ik maat XL nodig heb…normaal is mijn kledingmaat 42-44
  dankjewel voor de informatie en nog een fijne avond, Marleen

  • koekjesenboekjes says

   Dag Marleen, bedankt voor je reactie! De wol kocht ik bij het sympathieke winkeltje Bollekewol in Mechelen (Tervuursesteenweg), maar hij is ook online verkrijgbaar via Wolplein.nl of phildar.fr. Ik heb zelf al wol besteld bij Wolplein en was erg tevreden over de service. Met Phildar heb ik geen ervaring. Voor wat betreft de maat, zou ik hem niet groter maken. Hij is in maat 42 gebreid en valt ruim. Veel succes ermee!

  • Ilse Bruers says

   Beste

   Ik zie overal neem 4 draden. Bedoel je dat je dan met 4 bollen wol tegelijk moet breien en dus 4 draden tegelijk gebruikt? Lijkt me niet simpel.

   • says

    Hoi Ilse, het is inderdaad ietsje moeilijker dan met 1 draad, maar je kan de zwaartekracht een handje laten helpen 🙂 . Leg je bollen in een grote doos of stevige tas op de grond. Zo blijven de draden mooi strak als je garen naar je toe haalt.

 2. Gudrun says

  Is het nu met nld 12 (zoals bovenaan gemeld) of met nld 15 (zoals in het patroon staat)? Zelf brei ik de bernadette altidj met nld 8 en 12 gezien het anders een patattenzakje wordt, dus ik vermoed dat het hier ook nr 12 is …

  • koekjesenboekjes says

   Dag Gudrun, bedankt voor je reactie! Er is inderdaad een foutje geslopen in de beschrijving. Sorry! Deze vest is gebreid met naalden 15, want met 7 draden is het breiwerk veel te vast met naalden 12. Je kan ze ook met naalden 12 breien met minder draden (zie tips onderaan), maar dan is ze wel een maatje kleiner. Deze vest is maat L (damesmaat 42). Veel succes!

  • koekjesenboekjes says

   Hoi Vicky, bedankt voor je reactie. Met die wol lukt het vast ook, maar dan ga je moeten kiezen hoe je die wil verwerken want je breit dit met meerdere draden samen. Wil je een egaal kleurverloop, dan zal je dat in de bollen op mekaar moeten afstemmen (dus afrollen tot waar de volgende kleur begint en dat ook afrollen in de tweede en derde bol en misschien zelfs vierde bol) en dan heb je wel wat wolverlies natuurlijk. Wanneer je dat niet doet, ga je een spikkeleffect krijgen in plaats van kleurverloop. De vest zoals hij beschreven staat is damesmaat 42 en valt ruim. Laat gerust weten via bea@koekjesenboekjes.be of je een grotere maat wenst, dan werken we die samen verder uit. Succes!

 3. Vicky herthogs says

  Bedankt voor de reactie ik ga toch maar voor de wol die hier beschreven is maar ik heb best dus wel een maatje meer als hij ruim valt dan is 1 maatje groter voldoende….

 4. Marielle says

  Ik heb nog nooit gebreid. Maar ik wil er toch heel graag aan beginnen.
  Alleen het minderen snap ik niet! Hierdoor durf ik niet te beginnen!

  Hier worstel ik mee “Minder vervolgens aan beide zijden van het rugpand 5 x 1 steek in elke 4de naald (voor de mouwinzet).”

  Aan beide zijden minderen? Dat snap ik niet! Kan ik hier ergens een tutorial van vinden?

 5. Marielle says

  Ik hoop dat je mij wilt helpen. Ik ben aan het worstelen met het minderen. Vanaf naald 37 aan beide kanten 1 steek minderen. Dus in naald 37 aan 1 kant minderen door een steek over te halen, de andere zijde door samen te breien. Dit moet ik dan ook doen in naald 40, 43, 46 en 49, vervolgens brei ik weer Jersey tot en met 52 en daarna afkanten. Klopt het zo?

 6. Marielle says

  Dank voor je reactie! Het lukt. Rugpand is al af. En linkervoorpand ook. Ik snap alleen de mouwen nog niet helemaal. Ik ga uit van de kleinste maat. Ik moet vanaf naald 34 minderen 5 steken aan beide kanten, dan in naald 35 4 steken aan beide kanten, dan in naald 36 2 steken aan beide kanten en in naald 37 nog eens 2 steken aan beide kanten en vervolgens afkanten. Klopt het wel dat ik dan maar 8 steken overhoud of doe ik dan ergens iets fout?!
  Het vest wordt erg mooi. Dankjewel voor je hulp.

  • koekjesenboekjes says

   Beste Marielle, het klopt zoals je het schrijft. Je houdt inderdaad maar 8 steken over. De bedoeling is dat de mouw wat ‘afgerond’ is aan de bovenkant. Als je alle steken in 1 keer afkant en zo op de schuine inzet van de voor- en achterpand zet, dan trekken ze je schoudernaad sterker naar beneden als je je vest draagt. Dus door de mouwen bovenaan wat af te ronden en de hals anders te breien, zal je vest minder snel van je schouders glijden. Veel succes!

  • koekjesenboekjes says

   Hoi Karin, fijn dat je de priemen ter hand neemt :)! Ik vrees echter dat je vest er heel anders gaat uitzien met naalden nr. 5. Dit patroon vraagt om een wat ‘chunky’ wol en komt maar tot zijn recht omdat die wol zo dik is. Persoonlijk zou ik niet met dunnere priemen breien dan nr. 12. Misschien eens proberen met dubbele draad? Veel succes!

 7. Martine says

  Goedeavond,

  bedankt voor het superleuke patroon van het vest.
  ik heb een vraag over de mouwen ik heb 4 naalden boord en 28 naalden jersey de mouw is nu 28 cm lang. Klopt dit of kan ik beter nog 10 extra naalden breien ik benbang dat mn mouw 10 cm tekort word als ik het vergelijk met een shirt….

  Met vriendelijke groet,
  Martine

  • koekjesenboekjes says

   Dag Martine,
   Fijn dat je de vest breit! Wat je best doet om uit te meten hoe lang een mouw gaat worden, is je t-shirt bovenop het rugpand leggen, zoals je het zou dragen en dan je breinaald met de steken erop tegen het punt leggen waar de minderingen in het rugpand beginnen (waar je dus het onderste punt van je mouwinzet zou in vastnaaien). Dan heb je een goed beeld van hoe lang de mouw gaat worden omdat je ook het stuk van de inzet nog moet meerekenen, maar je dat net iets moeilijker zo kan inschatten. Klinkt dit Chinees :)? Stuur me dan gerust een mail via bea@koekjesenboekjes.be en dan stuur ik je een tekening toe.
   Succes!

 8. Hilde says

  Mooi model, ik had graag dit gemaakt voor mijn tienerdochters die de maat xs en s hebben. Ik zou graag eerst met maat S beginnen voor de oudste. Mijn proeflapje met 6 draden mohair/zijde geven met naalden 10 7 steken op 14 rijen. Dan kan ik waarschijnlijk niet afkanten zoals u beschreef? Dank u, Hilde

  • koekjesenboekjes says

   Beste Hilde,
   Fijn dat je aan de Bernadettes begint! Met de stemmenverhouding zoals je ze beschrijft, ga je bij het volgen van het patroon voor de kleinste maat inderdaad een small krijgen. Veel succes en vragen staat vrij wanneer het niet lukt om nog kleiner te breien!
   Groetjes,
   Bea
   PS : hou deze week de blog in het oog, er komen nog meer Bernadettejes aan 😉

   • Hilde says

    Dank u Bea, ik heb toch al wat moeten herrekenen, zeker naar het aantal rijen toe. Voor een of andere reden kom ik dit met iedere brei tegen. Het achterpand is bijna af.
    Zo heb ik maar om de 8 rijgen 1 steek aan beiden kanten kunnen wegnemen en dit voor 3 keer dus in het totaal maar 6 steken minderen. Zo kom ik op de maat uit die je uitgetekend hebt…
    Ik hou u blog in het oog.

    Groetjes, Hilde

 9. Tamara says

  Is het ook te doen voor een echte beginner? Ik heb tot nu toe alleen gehaakt maar wil het erg graag proberen…. wil het wel met een dubbele draad stylecraft doen, die heb ik nog liggen en is goed uit te halen.

  • koekjesenboekjes says

   Dag Tamara,
   Fijn dat je ermee aan de slag wil! Het is zeker een beginnerspatroon. Het enige wat je aan steken moet kunnen is rechts en averechts en op- en afzetten. Bij de tips vind je links naar video’s over meerderen en minderen.
   Veel succes ermee! Ben benieuwd naar het resultaat!
   Bea

  • koekjesenboekjes says

   Hi Esther,
   Thanks for your reaction! I’m working on a translation of all my patterns on Ravelry. But at the moment it is still a work in progress 🙁 . If you want to start right away, please try to throw this pattern in something like Google Translate, let me know which parts come out more like Chinese than English 😉 and I will be happy to help in clarifying them.
   Enjoy your knitting!

 10. Valerie says

  Dag Bea,

  Ik ga voor het eerst een trui breien, vind het getekend patroon erg nuttig, maar ik breek mijn hoofd over al de cijfertjes? Zijn het cms of aantal steken en rijen? Een andere vraag, ik heb kledingmaat 38, zou ik dan een S/M breien? Ik heb niet graag dat hij te oversized is, maar wat jij draagt is zeker niet oversized, dus ik twijfel. En dan nog iets, ik ga met 3 draden Phil Light, naalden 12 breien. Veel vragen he? Ik begin er niet graag aan zonder professionele feedback? Alvast dank om te willen helpen.
  Groeten, Valerie

  • koekjesenboekjes says

   Hoi Valerie,
   Fijn te horen dat je er aan wil beginnen! Hier alvast een antwoord op je vragen 🙂 : het getekend patroon is in cm. En voor kledingmaat 38 zou ik inderdaad S/M breien (ik heb de grote maat aan, maar ik heb dan ook gewoon een 42 😉 ). Maar er staat nog een patroon op mijn blog voor een bernadette (die ook niet van je schouders glijdt) en die is met minder draden (4) en naalden 12 gebreid, nl. Sophies Bernadette. Dat is een one size, maar perfect voor 38/40 en heeft iets smallere mouwen.
   Alvast heel veel succes gewenst!

 11. Liesbet says

  Hallo, ik heb maat 36 kan ik hiervoor het patroon van S/M gebruiken?
  Bij de benodigdheden staat een haaknaald 10 maar in de beschrijving vind ik de haaknaald niet terug. Moet ik deze naald aankopen?

  Bedankt voor je reactie.

  • koekjesenboekjes says

   Hoi Liesbeth, fijn dat je het vest wil maken! Voor maatje 36 raad ik je aan om naalden nr. 12 ipv 15 te gebruiken en slechts 4 draden Phil Light en 1 draad Phil Diamant. Dit zal er voor zorgen dat de maat kleiner is en dat het vest mooi ‘valt’. De haaknaald heb je enkel nodig als je een steek zou laten vallen en eventueel kan je ook rondom de hals een halve vaste haken, maar het is niet echt noodzakelijk. Een tip: bij Action verkopen ze wel een buisje met de meest courante maten van haakpennen aan een erg voordelige prijs. Veel succes!

 12. Gertie says

  Hallo,
  Kan je de Bernadette ook breien met gewone wol?
  Ik heb nog wol voor priemen nr. 7 liggen thuis.
  Ik heb zelf een large. (42/44)
  Alvast bedankt en een fijne dag gewenst!

  • says

   Hoi Gertie, wat fijn dat je aan de vest wil beginnen. Die kan uiteraard ook in gewone wol worden gebreid, maar gezien de jouwe voor naalden nr. 7 is, neem je hem best dubbel. Als je er voldoende van hebt natuurlijk. Je hebt zo’n 550 meter draad nodig, dus 1100 als je hem dubbel breit. Veel succes ermee!

 13. Snoeck Elise says

  Hallo,

  Een super patroon. Ik ben zelf bezig aan het eerste voorpand S/M.
  Nu, kom ik bij het uitschrijven van mn schema bij rij 52 aan 11 steken uit, ipv 1p in de beschrijving. 20 steken bij het begin gestart…
  R 36 1st minder aan linkerzijde
  R40 1st minder aan linkerzijde
  R44 1st minder aan linkerzijde
  R48 1st minder aan linkerzijde
  R51 4st minder aan rechterzijde
  R52 1st minder aan linkerzijde
  ? wat doe ik mis…

  Alvast dank. Groetjes Elise

 14. Mariën Linda says

  hallo,
  ik ben jouw bernadette aan t breien, en heb ondertussen rugpand, beide voorpanden af en één mouw. Maar ’t is die laatste vrees ik dat niet oké is.
  Ik brei maat L en heb in rij 10 – 20 – 30 langs weerszijden 1 steek vermeerderd.
  In rij 34 begonnen met de minderingen langs beide zijden van de mouw 1 x 5 steken, in
  rij 35 1 x 4 steken en in rij 36 1 x 2 steken in rij 37 1 x 2 steken en in de volgende rij alle resterende steken afgezet.
  Als ik de mouw na meet kom ik op het langste punt op 46 cm i.p.v. 53 cm.
  Kan je mij zeggen waar ik de mist ben ingegaan?
  Alvast hartelijk dank,
  Linda

  • says

   Hoi Linda,
   Fijn dat je bijna bij de finish bent 🙂 !
   Voor de grotere maten, begint het minderen pas bij rij 38 ipv rij 34, dus ik vrees dat je even de laatste rijen zal moeten uithalen.
   Veel succes!
   Groetjes,
   Bea

 15. Laurie says

  Goedemorgen! Ik heb mijn Bernadette op de valreep afgewerkt voor Kerst. Het was mijn eerste serieuze brei project en ik kan had nooit durven hopen dat het zo vlot zou gaan. Heeeeel erg bedankt voor het duidelijk patroon met fantastisch resultaat!
  Fijne feestdagen,
  Laurie

 16. Patricia says

  Goedemorgen,
  Welke naald en hoeveel draden kan ik gebruiken voor maat xs?
  Ik kan bijna niet wachten om deze cardigan te breien?!
  Mvg Patricia

  • says

   Dag Patricia, wat fijn dat je aan het vest wil beginnen! Ik stel voor dat je maat S/M breit met naalden 12 ipv 15 (en 6 ipv 7) met 4 draden Phil Light en 1 draad Phil Diamant. Op deze blog vind je meerdere patronen voor Bernadette vesten, allemaal aangepast zodat ze niet van je schouders glijden. Neem zeker een kijkje 🙂 !
   Veel succes!

 17. Marijke Retsin says

  Hallo
  Is het ook mogelijk om deze vest te breien met Katia wol, en zo ja, welke is hier dan het beste voor geschikt?
  Alvast bedankt voor uw feedback!

  Groetjes
  Marijke

  • says

   Beste Marijke, dat kan zeker! Ik heb zelf al vesten gebreid in Katia Ingenua en dat geeft een prachtig harig effect, al is het dan net iets minder zacht dat met de Phil Light. Je kan best een proeflapje breien. Ik vermoed dat je zeker 3 of zelfs 4 draden zal moeten samennemen. Dus let op dat je genoeg wol hebt, zeker een 550m. Happy knitting 🙂 !

 18. Yvonne says

  Hallo,

  Ik ben begonnen aan het vest maat s/m maar ik kom er niet uit in welke naalden ik precies moet minderen bij het rugpand en dat het ook klopt met de voorpanden.
  Als ik iedere 4e naald tel kom ik op 36-40-44-48 en 52 maar dan krijg ik een verschil met de voorpanden en daar moet je in naald 51 nog afkanten.
  Hopenlijk kun je me helpen. Alvast bedankt.

  Groetjes Yvonne

  • says

   Dag Yvonne, fijn dat je het vest breit! In het voorpand moet je voor de hals afkanten in rij 51, niet voor de mouwinzet. Voor de mouwinzet minder je inderdaad zoals jij het beschrijft zowel in de voorpanden als in het achterpand, maar je start met minderen in rij 32 ipv 36, dus in rij 52 hoeft er geen mindering meer te zijn.
   Veel succes ermee!
   Groetjes,
   Bea

 19. Mieke Plattenbos says

  Hallo, heb vorig jaar Bernadette gebreid en net zoals je zelf ook al vermeld glijdt die te pas en te onpas van mijn schouders. Al blijf ik hem wel nog altijd heel erg mooi en lekker zacht en warm vinden ik zou graag eens het model breiden welke niet van de schouders glijdt.
  Heb wel een praktisch vraagje . Ik zou die willen breien met draadjeswol. Is van het merk Ourson en op de verpakking staat er breinaalden 4,5. Nu vraag ik me af hoeveel draden ik moet gebruiken en welke naalden. Tern slotte, ik heb maar 42 is jouw bovenstaand patroon dan de juiste maat.
  Heb je site ontdekt via Pinterest, wil je heel graag feliciteren met de leuke, leerzame en vooral toffe inhoud. je hebt er een fan bij.
  Groetjes uit Brugge,
  Mieke

  • says

   Dag Mieke, ik zit hier helemaal te blozen van je compliment 🙂 . Erg lief!
   Maat L zal je prima passen en ik vermoed dat je een 3-tal draden nodig gaat hebben omdat de draadjes van je wol een beetje ruimte nodig zullen hebben om tot hun ‘pluizige’ 🙂 recht te kunnen komen. Zulke wol heeft wel een vrij dunne ‘body’, dus je zou ook kunnen overwegen om er nog een draad bij te nemen zoals ik bijvoorbeeld deed bij Harry De Harige Haai (https://www.koekjesenboekjes.be/harry-de-harige-haai/), zodat het geheel wat voller werd. Je mag rekenen dat je 450 tot 500m wol nodig hebt.
   Veel succes ermee!
   Groetjes,
   Bea

 20. Suzan says

  Hi!
  Klopt het dat ik nergens kan terugvinden hoe je het moet haken? Ik zou m nl graag haken. En misschien een stomme vraag…. nog liever zou il jet als trui haken. Enig idee hoe ik dat het beste zou kunnen doen?

  • says

   Beste Annelore,
   Je kan best een ruimvallende pull of vest nemen die je graag draagt en deze vergelijken met de afmetingen bij het patroon. Als S/M te groot is, kan je ofwel met dunnere naalden en minder draden samen breien of een kleiner stemmenaantal nemen, maar bij dat laatste moet je natuurlijk ook het aantal rijen verminderen.
   Veel breiplezier!

 21. Marijke says

  Hoi,

  Even een vraagje over het bovenstaande patroon.
  Moet ik bij de mouwen enkel op naald 11, 21 en 31 aan beide zijden een steek meerderen?

  Grtjs
  Marijke

 22. Daphne says

  Hoi

  Wat een leuk patroon is dit! Ik wil al heel lang een bernadette breien, en misschien dat ik me er nu eindelijk aan ga wagen! Zou er zo een patroon ook voor kinderen bestaan?

  Groetjes daphne

 23. Adeline says

  Goedemorgen,

  super bedankt voor je patronen ILOVEIT, echter wil ik nu beginnen met de bernadette die niet van je schouders glijd, maar welk patroon moet ik volgen?
  ik bedoel dan je hebt S/M of L/XL maar je hebt telkens maar 3 keuzes bij hoeveel steken je moet opzetten of minderen terwijl je voor 4 maten kan maken?

  Alvast bedankt!

 24. corinepeetroons says

  Beste
  Wat ben jij een lieve vrouw zeg.
  Ik heb ook een vraagje.
  Ik heb nog wol liggen van Katia ingenua.
  Graag had ik daar een Bernadette vest mee gebreien.
  Ik heb nog priemen liggen nr 10 is dat ook goed of moet ik er nr 12 kopen.
  Ik heb maar maat 34
  Met hoeveel steken zou ik dan moeten beginnen.
  Heel erg bedankt en nog een fijne dag
  Carla

 25. Erika says

  O wat ben ik blij dat ik dit patroon gevonden heb! Ik heb nl. 2j geleden een Bernadette gebreid (met Drops Air mix) voor mijn dochter, kwam er maar niet toe deze in elkaar te zetten, iemand heeft het dan uiteindelijk voor mij gedaan maar nu blijkt de vest wat klein en de mouwen te kort! Ik maar googlen omdat ik persé een nieuwe wil maken en dan vond ik dit! Nu is mijn vraagje, als je het bv. met 5 draden Phil Light breit (dus zonder de Phil Diamant), blijft het patroon dan hetzelfde? Want ik wil niet 2x dezelfde fout maken 🙂
  En mijn dochter draagt maat 40 normaal, volg ik dan de beschrijving voor S/M of toch best L? Alvast bedankt voor uw antwoord! Groetjes, Erika

  • says

   Dag Erika, fijn dat je de blog zo leuk vindt! En natuurlijk ook dat je met de patronen aan de slag gaat! Je kan inderdaad met 5 draden Phil Light breien voor bijna hetzelfde resultaat. Het is belangrijk dat je proeflapje ongeveer met het mijne overeenstemt. Dan zit je goed voor het ganse vest. Ik denk dat je best maat L breit voor haar.
   Groetjes en veel succes!
   Bea

    • says

     Dag Erika, je kan best op deze blog eens rondsnuffelen naar de andere bernadette patronen als je graag een iets dunnere versie hebt. Deze bernadette is inderdaad eerder een jasje dan een vest voor binnen. Veel plezier ermee!
     Groetjes,
     Bea

 26. Marieke says

  Beste,

  Hoe moet ik breien in spiegelbeeld? Met dit patroon? (rechtervoorpand) Ik zit enorm in de knoop op dit punt maar ben helemaal fan van het patroon en zou het zonde vinden moest ik het nu opgeven :-(.

  Prachtige site!

  • says

   Hoi Marieke,
   Fijn dat je de bernadette breit! In spiegelbeeld, wil zeggen dat je de minderingen voor de mouwen en hals aan de tegengestelde kanten doet van het pand dat je al breide. Het kan dus zijn dat het een rij verspringt met het andere pand!
   Veel succes!

 27. Silvia says

  Hoi Marieke, ik wil het vest graag breien in maat xs en dan zoals je beschrijft met pennen nr. 12 en dan met 4 draden Phil Light en 1 draad
  Diamant, maar hoeveel
  bollen heb ik dan nodig? En wat een enige site heb je!

  • says

   Hoi Silvia, fijn dat je het vest wil breien. Ik vermoed dat je dan ongeveer 2 bollen minder Phil Light zal nodig hebben, maar hou er wel rekening mee dat je vest er dan niet zo ‘vol’ zal uitzien qua textuur. Veel succes en dankje voor het het compliment 🙂 !

  • says

   Dag Ria, wat fijn dat je aan het breien gaat! Het voorpand kan je breien zoals het achterpand, maar je voorziet dan best een halsuitsnijding in een ronde- of V-vorm of je breit het voorpand volledig zoals het achterpand, dan heb je een boothals. Veel succes!

 28. Wilbert Mcduffie says

  Hello

  I had visited your store last month, and I saw a nice item i wanne buy.
  But I have a question, today I wanted to order it, but can not find the item anymore in your store.
  it looks like the first picture on this site http://bit.ly/Lightingitem2635
  Mail me if you are going to sell it again.
  I hope soon so that I can place an order.
  I’ll wait.

  Yours truly

 29. OFFERMANN Marie-José says

  Bonjour ,

  J’aimerais faire le gilet Bernadette mais je veux le faire avec les aiguilles 7 et 12 et pas 15 car je ne veux pas qu’il soit trop gros..Es-ce que je dois monter des mailles en plus pour commencer le tricot? Merci beaucoup 🙂

 30. Muriel van Hille says

  Hallo ,

  Ik ben vol goeie moed aan deze prachtige Bernadette trui begonnen. Het voorpand en het achterpand zijn inmiddels af . Maar toen ik aan de mouwmindering begon, ben ik beginnen twijfelen…. Als ik in rij 38 2×5 steken minder, en in rij 39 2×4 steken, in rij 40 2×2 steken en in rij 41 ook, dan is die mouw toch super kort? Ik heb alles uitgetrokken tot aan rij 38 en mijn mouw meet nu 40 cm Moet dat niet langer zijn? . Kan ik beter nog 10 cm breien voor ik aan die mindering begin? Hopelijk is er een oplossing voor mijn probleempje . Groetjes , Muriel

 31. Sacha says

  Hallo, ik zou graag willen proberen deze vest te breien, echter ben ik allergisch voor wol…
  Heb je nog een tip voor ander materiaal?(katoen?)
  En verandert dan het patroon? Of de pennen?
  In de winkels zoek ik zo’n vest en alles is van die kriebel wol gemaakt..
  Dus ik dacht… dan ga ik hem zelf maken..!

 32. Cate Elisabeth LSN says

  Een prangende vraag.
  1×5 minderen mouw en achterpand is dat 1×5 links en 1×5 rechts, 1×4 links én rechts,
  2x2links én rechts?
  40 steken rugpand is bij mij zéér weinig ik heb maat 38

 33. Willy Bakker says

  Goedendag, heb een vraag, ik wil graag lente/zomer vest maken met bovenstaande patroon hoeveel bollen heb ik dan nodig ik dach zelf 5.
  1 diamant, en 4 van de andere wol. in totaal 5 draden, klopt dat?
  hartelijk dank!
  groetjes Willy

 34. Jeannine Van Craeyenest says

  Beste,

  Ben de Bernadette aan het breien in de maat small . De rug en voorsten zijn klaar. Zien er ok uit na het uit te rekenen volgens mijn wol. Proeflapje jersey 12 steken en 15 naalden voor 10cm. Maar geraak er niet aan uit voor de mouwen. Is het mogelijk om mij advies te geven.
  Met oprechte dank,

  Jeannine

 35. Martine Vanesch says

  Hallo,
  Ik zou heel graag dit model willen breien. Kun je mij zeggen hoeveel gram wol ik hiervoor nodig heb voor een maat 46 ?

  • says

   Beste Martine, fijn dat je het vest breit! Ik vermoed dat XL wel voldoende zal zijn, dus dan kan je je gewoon aan het patroon houden. Mocht je het vest breder willen, dan adviseer ik om van elk garen 1 bol extra te nemen. Veel breiplezier!

  • says

   Dag Chris, fijn dat je aan het breien gaat. Je kan zeker breien met een ander garen. Maak zeker een proeflapje! Mocht het afwijken van het opgegeven proeflapje dan vindt je bij de Feestelijke Bernadette hoe je het patroon kan aanpassen naar jouw garen. Veel succes!

 36. karin lageveen says

  hallo

  Ik heb uw patroon van de Bernadette vest met Phildar light garen. In patroon staat met 6 draden te breien. Ik wil de vest ook in huis dragen. Is met 6 draden echt te warm dan? Met hoeveel draden kan ik dan het beste breien? Alvast bedankt.

  Mvg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *