De titel van deze post is een quote die ik op Facebook tegenkwam en die ik helemaal ter harte nam. Net als iedereen snak ik best wel naar wat vakantie en vertroeteling in een spa ofzo. Dus nam ik een boek op dat me al een tijdje verontwaardigd aanstaarde omdat ik het nog niet had gelezen : ‘Negen volmaakte vreemden’ van Liane Moriarty.
Het begint allemaal mooi. Massages, wat poedelen in het bubbelbad, nieuwe mensen ontmoeten (ook al zo’n uitzondering in deze bizarre tijden!). Ik had helemaal zin om erbij te zijn en me ook te laten verwennen… tot er toch wel een heel vreemde therapievorm werd ingeschakeld en ik maar wat blij was om gewoon ‘in mijn eigen kot’ te zitten.
Hoewel het boek goed is opgebouwd, vond ik het minder beklijvend dan ‘Bijna echt gebeurd‘ en ‘Grote kleine leugens‘ (waar ondertussen een vervolg aan is gebreid op Netflix : jippie!). Maar Liane Moriarty blijft natuurlijk een meesterverteller en het is altijd leuk verblijven in Australië, zeker als je er geen vlucht van 30 uur voor over moet hebben ;).
Ik kijk alvast uit naar haar nieuwe boek dat uitkomt… als de appeltjes toch wel weer vallen, in september dus :)!
Een ander boek dat me op sleeptouw nam, is ‘De kracht van breien‘ van Loretta Napoleoni. Hou je niet van breien, stop dan hier met lezen. Want het gaat inderdaad over dit handwerk in al zijn facetten en het is geschreven door… een Italiaanse terrorisme-experte. Huh? Jup, Napoleoni maakte deel uit van de gewapende communistische Rode Brigade en rolde zo in de terreurverslaggeving voor ze zich ging zich verdiepen in geldstromen binnen criminele organisaties zoals IS. Hoe komt ze er dan bij om op haar 64-ste een boek over breien te gaan schrijven? Het is een overlevingsstrategie nadat de gokverslaving van haar (ex-)man een bom onder haar huwelijk en financiën heeft gelegd. Zoals ze dat haar hele leven heeft gedaan, neemt ze haar toevlucht tot haar breiwerk om klaarheid in haar hoofd en emoties te krijgen. Dat breien yoga voor het brein is, hoeft geen betoog. Ze moest voor die breisels wel haar oude breiwerkjes uithalen omdat er zelfs geen geld was voor wat nieuw garen. En zo komt ze tot de metafoor van het breien (en uithalen…) voor het leven. Naast die inkijk in haar privé, mag je ook bij haar wijze oma op de bank en krijg je een boeiende geschiedenisles over hoe breien bvb. werd ingezet voor spionage en protesten. Om te breien hoef je dus zeker niet braaf te zijn, maar dat wist je zeker wel :).
Dit boek is een vlot leesbare lofzang aan het breien en bevat ook een aantal patronen, al betwijfel ik of ik zelf de sokken ga breien volgens het door de overheid opgelegde patroon uit WO I & II ;).
Veel leesplezier!
Geef een reactie